Jäsenkirje

page1image1800704

JÄSENKIRJE

PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS

Aurinkoista helmikuuta, hyvät Suomen seksologisen seuran jäsenet. Törmäsin äskettäin sosiaalisen median foorumilla erään seksologin pohdintaan siitä, kuinka moni seksuaaliterapeutiksi kouluttautunut saa pääelinkeinonsa yksinomaa seksuaaliterapiaa toteuttamalla. Keskusteluun oli ottanut tänään (11.2.21) osaa kolmisenkymmentä sivuston jäsentä. Käydyn keskustelun perusteella suurin osa joutuu tekemään seksuaaliterapiatyön rinnalla muutakin työtä. Muutama henkilö vastasi, että asiakkaita riittää niin hyvin, että seksuaaliterapia on heillä päätyönä. Aiheesta on virinnyt monia ajatuksia kuten hyvässä ja virittävässä keskustelussa tulee ollakin.

Uskon, että monilla seksologian alan koulutukseen hakeutuneella on ollut tämä haave ja toive – saada toteuttaa seksuaalikasvatusta, -neuvontaa, -terapiaa tai kliinistä seksologiaa täysipäiväisesti. Sama haave voi olla myös niillä, jotka kouluttavat seksologian alan ammattilaisia erilaisissa ympäristöissä – saada kouluttaa täyspäiväisesti ja myös kehittää seksologian koulutusta.

Terapiatyön kenttä Suomessa on suuressa myllerryksessä. Kansalaisaloite ”Terapiatakuu mielenterveyspalveluihin pääsyn nopeuttamiseksi” sai tarvittavat 50 000 allekirjoitusta heinäkuussa 2019. Asiaa käsitellään eduskunnassa. Samoin on aloite maksuttomasta psykoterapeuttikoulutuksesta, joka tähtää siihen, että psykoterapiakoulutusohjelma uudistetaan Suomessa maksuttomaksi koulutukseksi. Viimeksi mainitun aloitteen on allekirjoittanut 52 957 henkilöä ja näin ollen myös se etenee eduskuntaan käsiteltäväksi.

Minkä viranomaistahon kiinnostuksen kohteena tulisi olla väestön seksuaaliterveyttä edistävät palvelut ja siellä toimivien ammattilaisten koulutuksen järjestäminen? Olisiko meillä seksologian alalla mahdollisuus kerätä tarvittavat 50 000 allekirjoitusta? Missä on seksuaaliterapian paikka muiden terapioiden joukossa?

Olen pohtinut aihepiiriä vuosien varrella usein. Seksuaaliterapiaan on perinteisesti liitetty ratkaisukeskeinen ja lyhytterapeuttinen viitekehys. Määrittääkö ilmiö vai menetelmä seksuaaliterapian kokonaisuutta? Lähtökohtaisesti asiakas tulee tavalla tai toisella haastavan tilanteensa kanssa terapiaan – ei viitekehyksen kanssa. Seksuaalisuutta koskeva haaste voidaan selvittää muutamilla käynneillä, lyhytterapian kriteerein määriteltynä 10-20 käyntikerralla. Jotkut haasteet vaativat pitempiä työskentelyjaksoja, jopa vuosia. Kyseessä voivat olla identiteettiin, suuntautumiseen, traumoihin, mielenterveyden ongelmiin tai vaikkapa arvoihin liittyviä kysymyksiä, joissa seksuaalisuuden monet vivahteet ovat pääosassa.

Lähivuosina eduskunnassa tehtävät ratkaisut tulevat olemaan suunnannäyttäjinä terapiakoulutuksien kehittämisessä. Ollaan valppaina ja tartutaan hetkeen.

Pirjo Tervo Puheenjohtaja

page1image1790176
 
page2image1807872

HALLITUKSEN TERVEISIÄ

Vuosi on pyörähtänyt vauhdikkaasti käyntiin niin hallitustyössä, kuin varmasti monella jäsenelläkin. Kiitos kaikille syyskokoukseen osallistuneille, nyt on hyvä kohdistaa katse tulevaa kevättä ja kesää kohti. Paljon innostavaa ja kiinnostavaa on tapahtumassa seksologian kentällä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin vuonna 2021. Tässä jäsenkirjeessä on koottuna tietoa niiltä osin kuin sitä tiedossa on. Tapahtumista, joista ei vielä ole tarkkaa aikaa selvillä, tiedotetaan jäsenistöä heti kun mahdollista, pysykää siis kuulolla.

Jäsenistön yhteinen keskustelualusta

Olemme saaneet perehdyttyä syvemmin Suomen seksologisen seuran (myöhemmin myös seura) käytössä jo olevaan Membook- jäsenrekisteriin ja sepä vaikuttaa olevan loppujen lopuksi laajalti jäsenkunnan toivoman yhteisen keskustelualustan tarpeet monilta osin täyttävä kokonaisuus. Jos Membook ei ole vielä tuttu, suosittelemme perehtymään siihen. Membookin kautta hoidetaan jo paljon seuran asioita, kuten esimerkiksi jäsenmaksut ja suurelta osin myös tiedottaminen. Pysykää siis kuulolla, tiedotamme keskustelualustaan liittyvistä valmisteluista kevään mittaan lisää!

Seuran kotisivut

Nettisivuille on luotu tapahtumakalenteri, jonka toimintoja päivitetään vielä. Tarkoituksena saada tärkeitä tapahtumia koottua yhteen paikkaan josta jäsenistön on vaivatonta käydä tietoja katsomassa. Kurkkaa lisää https://seksologinenseura.fi/tapahtumat/

Seurassa tapahtuu keväällä 2021:

 •   Kevätseminaari 2021 – Yrittäjyys

  Suomen seksologisen seuran kevätwebinaari tekee tuloaan 16.4.2021 klo 12 – 15:30 teemalla yrittäjyys! Olemme saamassa kokoon hienon porukan ympäri Suomen jakamaan oman yrittäjyystarinansa ja paneelikeskustelun tiimoilta osallistumaan yhteiseen ajatusten vaihtoon aihepiiriä koskien.

  Tapahtuma toteutuu vallitsevien poikkeusolojen vuoksi webinaarina, jolloin voit osallistua mukaan sijainnistasi riippumatta. Tilaisuus on jäsenille maksuton.

 •   Vuosikokous 2021
  Suomen seksologisen seuran sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 16.4.2021

  klo 17 alkaen poikkeusolojen vuoksi etänä zoomin välityksellä.

 •   Seksologian alan kouluttajien tapaaminen

  Seksologian alalle kouluttavia tahoja Suomessa on ilahduttavan paljon, joten kouluttajien välinen yhteistyö ja sen ylläpitäminen on erittäin tärkeää. Seuran hallitus järjestää seksologian alan kouluttajien välisen zoom-tapaamisen 6.5.2021. Linkki tapaamiseen lähetetään myöhemmin kaikille kuluttajatahoille, jotka on saatu

tietoon. Varmistaaksesi, että koulutusorganisaatiosi saa kutsun, lähetäthän vastuukouluttajan tiedot seuran jäsensihteerille sähköpostilla jarjestosihteeri(at)seksologinenseura.fi

OPINTOPIIRIT

Seuran opintopiirit tiedottavat myös Facebookin sekä Membookin kautta! Seuraavia tapaamisia tiedossa keväälle:

PORI
 15.2 klo 17-19 . Vetäjänä Anni Varheenmaa /

anni.varheenmaa(at)seksuaaliterapia.fi

TAMPERE

 •   24.2.21 klo 17-19 sekä 27.4.21 (tarkempi aika varmistuu lähempänä). Vetäjinä

  Salla Järvinen / sallakatriina72(at)gmail.com ja Eveliina Keskinen / eve.keskinen(at)gmail.com

  LAHTI

 •   25.2.21 klo 17-19, 8.4.21 klo 17-19 ja 24.6.21 klo 17-19. Vetäjänä Ansku

  Luostarinen / ansku.luostarinen(at)gmail.com

  OULU

 •   16.2. klo 17.30 -19.30. Vetäjänä Mirka Isoniemi /

  mirkanterapiapalvelut(at)gmail.com

page3image1802272

TURKU

 •   To 18.2 Minna Koivumäki (seksuaalineuvoja, sosionomi): Protukipisteen toiminta

  Turussa

 •   Ti 23.3. Kollegiaalista työnohjausta

 •   To 22.4. Sanna Spisak (mediatutkija): Mitä tutkimukset voivat kertoa pornon

  mahdollisista vaikutuksista, miten meidän tulisi suhtautua kriittisesti myös

  tutkimustietoon?

 •   Ti 18.5. Miiko Toiviainen (kokemuskouluttaja): Transprosessi

 •   Kaikki kevään tapaamiset järjestetään etänä tiistaisin tai torstaisin klo 17-19.

  Kuten aiemminkin kaikki seuran jäsenet ovat tervetulleita tapaamisiin. Ohjaajat lähettävät linkin ilmoittautuneille. Haluatko mukaan? Ole yhteydessä Talvikkiin: talvikkiharma@gmail.com

  HELSINKI

 Helsingin opintopiiriin etsitään toista vetäjää, lisätietoja voit kysellä Helsingin

opintopiirin vetäjältä Veera Mäkiseltä / makinenveeramail.com tai opintopiirikoordinaattorilta Helena Seudulta / helenaseutu(at)gmail.com

KOULUTUSTA TARJOLLA

Seksuaalineuvoja 30op. Hyria, Hyvinkää. Alkaa 8/2021.

https://www.hyria.fi/koulutukset/hae_jatkuvassa_haussa/koulutustarjonta/sosiaali- _ja_terveysala#course-P6776

Seksuaalineuvoja 30op. Metropolia, Helsinki. Alkaa 8/2021.

https://www.metropolia.fi/fi/opiskelu-metropoliassa/osaamisen- taydentaminen/taydennyskoulutus/seksuaalineuvonta

Seksuaaliterapiakoulutus seksuaalineuvojille ja seksuaaliterapian täydennyskoulutus psykoterapeuteille 30op. Väestöliitto, Helsinki. Alkaa 8/2021. https://vaestoliitonterapiapalvelut.fi/koulutukset/seksuaaliterapiakoulutus- psykoterapeuteille/

Seksuaalineuvoja 30op. Sexpo ry, Helsinki / verkko-opetus. Alkaa 8/2021.

https://www.lyyti.fi/reg/Seksuaalineuvontakoulutus_etana_2021_6113

Sexualrådgivarutbilning 30op. Sexpo ry, Helsinki / ruotsinkielinen. Alkaa 3/2021.

https://www.lyyti.fi/reg/Sexualradgivarutbilning_7253

Seksuaalineuvoja 30op. TAMK, Tampere. Alkaa 8/2021.

https://www.lyyti.fi/reg/Sexualradgivarutbilning_7253

Muuta seksologian alan koulutusta:

12/2021. Seksuaalisuuden, sukupuolisuuden ja suhteiden monimuotoisuuden terapian (SSSMT). Ammatillinen, yksivuotinen täydennyskoulutus. Sateenkaarisohva. Helsinki / Hybridi. http://sateenkaarisohva.fi/data/documents/koulutusesite-Sateenkaarisohva.pdf

19.3.21 SEKS2021. Suostumus, suhteet ja neuvottelutaidot. Sexpo ry, Helsinki / Hybridi.

https://www.lyyti.fi/reg/SEKS2021_Suostumus_suhteet_ja_neuvottelutaidot_0308

23.4-24.4.21 StartUp Minä! Kuinka aloitan yrittämisen? Sexpo ry, Helsinki.

https://www.lyyti.fi/reg/StartUp_Mina_Kuinka_aloitan_yrittamisen_2609

UUTTA MATERIAALIA 2020-2021

Laajasalo, T.(toim) 2020. Miten toteutuu väkivaltaa kokeneen lapsen psykososiaalinen tuki? Tuki ja hoitomuodot sekä potentiaalisten lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tekijöiden ehkäisevä kuntoutus. THL raportti 17/2020.https://www.julkari.fi/handle/10024/140845

Tiessalo, P. & Karhumäki, A. 2020. Parisuhdepäivitys – Uudet säädöt rakkaudelle. Atena kustannus Oy.

Kihlström, M. 2020. Oikeilla nimillä. Seksuaalikasvatusopas aikuisille. Kosmos. Rendic, P. 2020. Taivaallisen hyvää seksiä. Aikamedia.

TUTKIMUSJAOS AKTIVOITUU

Suomen seksologisen seuran tutkimusjaos on aloittanut toimintansa vuodelle 2021. Tutkimusjaoksesta vastaavat Hanna Vilkka, Tiina Alakärppä ja Tanja Simola. Seksologista aikakausikirjaa toimittavat Tuomas J. Harviainen, Hanna Vilkka, Tiina Alakärppä ja Tanja Simola.

Tutkija-kahvit 22.2.2021

Haaveiletko tutkimuksen tekemisestä, teetkö tutkimusta tai oletko tehnyt tutkimusta seksologian kentällä? Tule mukaan Tutkija-kahveille maanantaina 22.2.2021 klo 17.00– 18.30 Zoomiin! Ensimmäisen tutkijakahvittelun tavoitteena on verkostoitua ja keskustella tutkimuksen tekemisestä. Ensimmäisten tutkijakahvien avauspuheenvuorosta vastaa.

tutkimusprofessori Osmo Kontula. Jatkossa tutkijakahveilla voi esimerkiksi esitellä omaa tutkimustaan kollegoille.

Kirjoittajakutsu: Seksologinen Aikakauskirja 4(1) ja 5(1)

Oletko oppinut seksuaaliterapia-, neuvonta- tai kasvatustyössäsi asioita, jotka haluat jakaa muiden asiantuntijoiden kanssa? Oletko tehnyt seksologiaan liittyvän opinnäytetyön? Oletko seksologian alan tutkija, joka haluat julkaista tuloksiasi suomalaiselle yleisölle? Aikakauskirja sisältää tutkimustietoa ja käytännön työn kuvauksia seksologian eri osa- alueilta, artikkelien, tutkimusraporttien, katsausten ja arvosteluiden muodossa. Lehti on sekä kirjoittajilleen että lukijoilleen täysin ilmainen verkkojulkaisu. Lue lisää:

https://seksologinenseura.fi/aikakauskirja/ https://seksologinenseura.fi/2021/01/25/tutkimusjaoksen-tiedote/

MITEN PÄIVITÄN TIETONI JÄSENREKISTERIIN?

Onko sinulla ajankohtaiset tiedot rekisterissämme? Tuleeko jäsenposti toivomaasi sähkö- postiosoitteeseen? Onko avoimessa asiantuntijarekisterissä ne tiedot, jotka toivotkin? Jotta jäsenposti löytää sinulle perille, on tärkeää, että Membookissa on ajantasaiset tiedot sinusta! Käy siis katsomassa oma jäsensivusi ja tee tarvittavat päivitykset tietoihisi. Pääset itse muokkaamaan jäsenrekisteri Membookissa yhteystietojasi ja asiantuntijahaun tietoja. Step-by-step ohjeet Membookin käyttöön on koottu seuran verkkosivuille. Membookin kirjautumissivulle pääset tästä. Jos kohtaat ongelmia liittyen jäsenyyteesi, jäsenmaksuusi, Membookiin rekisteröitymiseen, seuraan liittymiseen tai eroamiseen, ota yhteys: jarjestosihteeri(at)seksologinenseura.fi.

HALUATKO TIEDOTTAA?

page6image5805856 page6image5805648 page6image5806064 page6image5806272page6image5806480

Onko sinulla tiedossa tapahtuma, koulutus tai vaikkapa kirjan julkistus, josta haluat

tiedottaa seuran jäseniä? Otamme ilolla tietoa vastaan: tiedottaja(at)seksologinenseura.fi.