Seksologinen seura jakaa vuosittain Työn sankari, Elämäntyö ja Vuoden valopilkku -tunnustuksen ansiokkaasta työstä seksologian kentällä. Katso aikaisempina vuosina palkitut täältä.

Vuoden valopilkku

Tunnustus jaetaan kulttuuriteosta, joka tuo positiivisesti näkyväksi ihmisen seksuaalisuutta, seksuaalikasvatusta ja/tai edistää yhteiskunnallisesti ymmärrystä seksuaalisuuden merkityksestä. Vuonna 2017 Vuoden valopilkku -tunnustuksen sai Heli Heinon Venuksen vuosi

Venuksen vuosi puhuu seksistä suoraan, rehellisesti ja häpeilemättä vaihdevuosi-ikäisen naisen näkökulmasta. Kirja luo ymmärrystä siihen miltä seksi tuntuu pitkän selibaatin jälkeen ja kuvaa ansiokkaasti seksuaalisuuteen liittyviä pelkoja sekä niiden voittamista. Heli Heinon tapa käsitellä seksuaalisuuteen liittyviä tunteita tuo näkyväksi keski-ikäisen naisen himon, halun ja häpeän. Hän onnistuu kirjoittamaan eläväksi sen mitä seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden ammattilaiset kertovat: hyvä seksi ihmissuhteessa edellyttää asioista suoraan puhumista, tekoja, hellyyttä ja erehtymisiä. Koskaan ei ole liian myöhäistä hyvään seksielämään.

Työn sankari

Tunnustus jaetaan kunnianosoituksena aktiivisesta ja tuotteliaasta seksuaalisen hyvinvoinnin edistämisestä. Vuonna 2017 Työn sankari -tunnustuksen sai kätilö, seksuaalineuvoja ja seksuaaliterapeutti Helena Seutu ansiokkaasta ja systemaattisesta seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämisestä.

Merkittävin peruste Helenan valinnalle on hänen tahtotilansa viedä seksuaali -ja lisääntymisterveyttä eteenpäin systemaattisesti ja suunnitelmallisesti niin työelämässä kuin vapaa-ajallakin, myös susirajalla. Hän on myös tarttunut uuteen haasteeseen luotsaten kaikkia Seksologisen seuran opintopiiriohjaajia niin, että kaikki jäsenet voisivat parhaalla mahdollisella tavalla osallistua myös opintopiirien toimintaan.

Elämäntyö

Tunnustus jaetaan kunnianosoituksena arvokkaasta elämänmittaisesta työstä seksologian parissa. Vuonna 2017 Elämäntyö-palkinnon sai kätilötyön opettaja, seksuaaliterapeutti, erityistason psykoterapeutti Pirjo Tervo pitkäaikaisesta seksologian alan kehittämistyöstä.

Pirjo Tervo on toiminut kouluttajana jo toistakymmentä vuotta seksuaalineuvonnan saralla Metropoliassa. Hän on taitava pedagogi, joka on jakanut pyyteettömästi osaamistaan ja tekee edelleen merkittävää sidosryhmäyhteistyötä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Pirjo on ollut suunnittelemassa, toteuttamassa ja arvioimassa ammatillista täydennyskoulutusta, toiminut Seksologisen seuran hallituksessa kuusi vuotta, toiminut auktorisointityöryhmän puheenjohtajana, julkaissut yhdessä muiden kouluttajien kanssa artikkeleita ja kirjoituksia mm. seksuaalineuvonnan SAR-opinnoista, seksuaalisuuden puheeksiottamisen menetelmistä sekä simulaatiosta seksuaalisuuden puheeksioton opetusmenetelmänä. Hänen työnsä seksologian kentällä on ollut merkittävää ja iloksi vielä jatkuvaa.